четвер, 24 липня 2008 09:29

Учені виявили причину безсоння

Учені виявили причину безсоння
Учені виявили в корі головного мозку нейрони, які активізуються під час так званого повільного сну. Це відкриття може допомогти у пошуках засобів від безсоння і деяких неврологічних розладів, вважають автори дослідження, опублікованого в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Дмитро Геращенко з Медичної школи Гарварду і його колеги в експериментах з тваринами виявили групу клітин кори мозку, яка активна під час спонтанного або вимушеного сну, пов"язаного з тривалою неможливістю заснути, передає РІА Новини.

Вони виявили специфічний тип нейронів кори, яка виробляє оксид азоту (NO) - речовину, регулюючу потік крові в мозку. Як встановили автори статті, ці нейрони активні під час повільного сну в корі мозку мишей, щурів і хом"яків.

Повільний сон - одна з фаз сну, на яку доводиться близько трьох чвертей його тривалості, це фаза найглибшого сну. Раніше висувалися гіпотези, що ця стадія пов"язана з відновними функціями сну, а також із здібністю до навчання.

Групи нейронів, які активні під час сну, були раніше виявлені в гіпоталамусі і передньому мозку. Проте до цих пір роль клітин кори мозку під час повільного сну залишалася неясною, оскільки передбачалося, що вони знаходяться у спокої під час цієї стадії.

Автори дослідження вважають, що ці нейрони можуть бути активні під час сну і у людей, оскільки вони присутні в корі людського мозку.

Зараз ви читаєте новину «Учені виявили причину безсоння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі