четвер, 03 квітня 2008 09:33

Учені виявили наймолодшу планету: їй 2000 років

Британські астрономи стверджують, що їм вдалося виявити, можливо, наймолодшу планету за межами сонячної системи. Учені оцінюють вік планети, зірки HL Tau, що обертається навколо, приблизно в 2000 років.

По суті, мова поки йде про згусток пилу та газу. Все це поступово перетворюється на планету, яка, як вважають, може стати схожою на Юпітер.

Зірка HL Tau в сузір"ї Тельця знаходиться приблизно в 520 світлових роках від Землі. На думку учених, вік цієї зірки складає менше 100 тисяч років. Реальний вік протопланети приблизно такий же.

За словами Джейн Грівс, фахівця з університету Сентр-Андруса в Шотландії, головним сюрпризом для учених стало те, що планета формується навколо такої молодої зірки. "Це було не зовсім те, що ми шукали", - визнає Грівс.

До недавнього часу наймолодшою вважалася планета, чий вік складав 10 млн років. Втім, деякі фахівці вважають, Юпітер, який перевершує за розміром в 14 разів, може бути ще молодшим, повідомляє Би-би-си.

Зараз ви читаєте новину «Учені виявили наймолодшу планету: їй 2000 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі