середа, 16 квітня 2008 10:26

Учені викликали розряд блискавки в грозових хмарах

Учені викликали розряд блискавки в грозових хмарах

Група німецьких і французьких учених проводить експеримент: вони намагаються за допомогою високоенергетичного лазера викликати розряд блискавки в грозових хмарах. Про це повідомляє журнал New Scientist.

Ідея викликати блискавку за допомогою лазера була висловлена ще в сімдесятих роках минулого століття, але тоді в розпорядженні вчених не було досить потужної мобільної лазерної установки. Втім, останнім часом потужні тераватні лазери стали з"являтися в багатьох лабораторіях. Вони, однак, занадто великі й тому непридатні для використання в польових умовах.

Для дослідження блискавок німецькі й французькі вчені застосували новий мобільний лазер, названий "Терамобіль". У розібраному вигляді він спокійно розташовується в стандартний шестиметровий контейнер для перевезень.

Експеримент проводиться під час грозової погоди на вершині піка Саут-Бэлді в штаті Нью-Мексико. Фахівці обстрілюють хмари частими імпульсами п"ятитераватного лазера. Його промені створюють так звані "жили" - канали іонізованих молекул, які передають електрику в хмарах. "Жили", створені лазером, швидко зникають і не можуть викликати розряд блискавки. Дослідники, однак зареєстрували підвищення активності в хмарах.

За словами французького дослідника Андре Місіровича, робота допоможе не тільки краще вивчити сам феномен блискавки, але і дозволить запобігати сильним грозам до того, як вони доберуться до населених пунктів, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Учені викликали розряд блискавки в грозових хмарах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі