середа, 02 квітня 2008 12:03

Учені створили гібрид людини і корови

Учені з Університету Ньюкасла під керівництвом Джона Берна створили перший у Великобританії гібридний ембріон - клітку, що частково є людською, частково - коров"ячою. Як повідомляє ВВС, учені мають намір виділяти з цих ембріонів стволові клітини людини, а потім знищити. Представлені журналістам ембріони прожили не більше 3 діб; згідно із законом, жоден такий ембріон не повинен існувати більше 14 діб.

Відомо декілька видів гібридних ембріонів. "Класичний" варіант - це запліднення яйцеклітини одного виду спермою іншого виду, достатньо близького, щоб це запліднення могло відбутися. Можливо також впровадження людських кліток в достатньо розвинені ембріони інших тварин або навпаки (химерні ембріони) і навіть впровадження окремих ділянок ДНК із збереженням клітки інших видів.

Хоча ВВС не уточнює, про який гібрид йде мова в даному випадку, швидше за все це гібрид цитоплазми, в якому в яйцеклітину корови пересаджено ядро заплідненої людської яйцеклітини. Саме на такі дослідження учені з Університету Ньюкасла раніше отримали ліцензію від властей Великобританії. У таких ембріонів велика частина генетичного матеріалу - людська, від тварин дістаються лише мітохондріальна ДНК і деякі фрагменти ДНК і РНК, присутні в цитоплазмі.

Католицька церква різко засуджує створення гібридних ембріонів, вважаючи їх образою гідності людського життя, проте учені упевнені, що це оптимальний варіант продовжувати дослідження ембріональних стволових клітин в умовах істотного браку донорських людських яйцеклітин у всьому світі. Закон про регулювання подібних досліджень спеціальним органом повинен бути розглянутий парламентом Великобританії в травні.

Перший гібридний ембріон з людським ядром був створений в серпні 2003 року фахівцями з Другого медичного університету Шанхаю; донором яйцеклітини став кролик. Пізніше успіх китайських учених повторив американець Панайотіс Завос, що створив в 2004 році такий же гібридний ембріон, як вийшов на цей раз у британців - яйцеклітину корови з людським ядром. Вона прожила близько двох тижнів і в теорії могла бути пересаджена самці людини для сурогатного виношування, повідомляє Газета.ru.

Зараз ви читаєте новину «Учені створили гібрид людини і корови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі