вівторок, 27 вересня 2011 18:31

Учені стверджують, що людина може самозайматись

Учені стверджують, що людина може самозайматись

У 1984 році вийшов документальний фільм про рок-групу Spinal Tap, музикант якої самозайнявся під час концерту. Як зазначають фахівці, цей випадок не єдиний у світі, пише Discovery News.

Даний феномен отримав назву "спонтанне самозаймання людини" (ССЛ). Він передбачає займання індивіда без видимого зовнішнього джерела вогню. Приміром, у британських ЗМІ висвітлювався випадок 76-річного Майкла Фаерті. Його знайшли мертвим у себе вдома. Його тіло повністю було зруйноване вогнем. Примітно: вогонь пошкодив лише тіло чоловіка, залишивши практично недоторканою кімнату.

На даний момент у вчених немає явних документальних підтверджень того, що людина може самозапалюватись. Більш того, за словами медиків, людське тіло не в змозі згенерувати достатньо тепла, аби почалось загоряння. Між тим, за словами незалежних експертів, у світі щорічно налічується кілька десятків випадків самозаймання.

Можливими поясненнями цього явища можуть бути гіпотези про так званий "ефект людської свічки", головною ідеєю якої є те, що одяг людини, просочений її жиром, здатен бути гнітом. Але тут потрібне зовнішнє джерело вогню.

Ще одна теорія грунтується на гіпотезі про спалах від статичної електрики. Тобто, тіло при певних умовах накопичує електростатичний заряд такий, що в підсумку одяг просто спалахує.

Джон Хаймером у своїй книзі "Чарівний вогонь" розвинув ідею про психосоматичні корені явища, так як багато жертв перед подією впадали в прострацію. На його думку, в них відбувається якась ланцюгова реакція в мітохондріях, що призводить до мікровибуху.

А ось Ларрі Арнольд, автор книги "Палаючий!", не виключає наявність якоїсь незвіданої частки - піротона. Проникаючи в тіло, вона іноді зачіпає ядро ??клітини, ініціюючи процес знищення тіла. Також окремі експерти пояснюють самозаймання блискавкою.

Зараз ви читаєте новину «Учені стверджують, що людина може самозайматись ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі