вівторок, 08 травня 2007 14:19

Учені спростували п"ять міфів про антибіотики

За статистикою, антибіотики призначаються і застосовуються неправильно майже в половині випадків. Смоленські вчені на конгресе, який нещодавно пройшов у Москві, сформулювали основні стереотипні помилки щодо антибактеріальної терапії.

1. За словами автора доповіді Ірини Андрєєвої, одна з найпоширеніших помилок - думка про те, що тривалість курсу антибіотиків повинна складати 10-14 днів. Насправді, продовжувати курс антибактеріального лікування до повного зникнення симптомів захворювання не потрібно, і часто для досягнення ефекту цілком достатньо коротких курсів і навіть одноразового прийому ліків.

2. Друга помилка стосується необхідності міняти препарати кожні 5-7 днів для запобігання розвитку лікувальної стійкості у мікробів. Проте, за словами автора доповіді, заміна ефективного препарату іншим не знижує, а, навпаки, збільшує цей ризик. Якщо ж поліпшення стану хворого не відбувається протягом перших 2-3 діб, ліки необхідно міняти негайно.

3. Застарілою смоленські вчені вважають і думку про токсичність і пригноблюючу дію антибіотиків на імунітет. Старі антимікробні засоби дійсно мали ці небажані властивості, проте в даний час ліки, що пригнічують імунітет, відбраковуються ще на стадії доклінічних досліджень, відзначає Андрєєва. При цьому деякі антибіотики, наприклад, макроліди, не тільки не пригноблюють, але навіть стимулюють імунну систему.

У зв"язку з цим фахівці не рекомендують супроводжувати антимікробну терапію призначенням іммунномодуляторів і протиалергічних препаратів, а протигрибкові засоби радять застосовувати тільки при лікуванні хворих з послабленим імунітетом - пацієнтів з ВІЛ або онкологічними захворюваннями.

4. Сильно перебільшені також і уявлення про такий побічний ефект антибіотиків, як дисбактеріоз. У переважній більшості випадків зміна складу кишкової мікрофлори, викликана антимікробними засобами, клінічно не виявляється, не вимагає спеціальної корекції і проходить самостійно. Якщо ж прийом ліків супроводжується побічними ефектами, наприклад, діареєю, препарат краще всього змінити, проте поновлюючі мікрофлору ліків не потрібні і в цьому випадку.

5. Багато лікарів вважають найбільш ефективним введення антибіотиків безпосередньо в осередок інфекції. Проте більшість сучасних препаратів досягають необхідних концентрацій в уражених інфекцією тканинах і при внутрішньовенному введенні. Крім того, при місцевому застосуванні важко розрахувати оптимальну дозу препарату, тому воно виправдане лише при інфекціях шкіри, кон"юнктивіті, вагинозі та зовнішньому отиті, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Учені спростували п"ять міфів про антибіотики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі