четвер, 21 серпня 2008 12:23

Учені склали докладну генетичну карту європейців

Група голландських біологів склала докладну генетичну карту населення Європи, що відображає ступінь спорідненості представників 23 різних європейських національностей.

Карта побудована Манфредом Кайзером, генетиком з Університету Еразма, і його колегами на основі даних аналізу генетичних сайтів - специфічних ділянок молекули ДНК. Всього за допомогою ДНК-чіпа було досліджено 500 тисяч сайтів геномів 2,5 тисяч людей, при складанні карти були використані дані про 300 тисяч таких сайтів.

Генетична карта Європи має схожість з географічною. В цілому європейське населення володіє схожим генотипом; основні відмінності простежуються по вертикальній осі з півдня на північ, можливо причиною цього є колонізація даної частини світу з півдня. Із слов"янських народів на карті представлені тільки чехи, поляки і жителі колишньої Югославії.

Карта відображає наявність в Європі двох генетичних бар"єрів. Один з них - між основною частиною європейців і фінами, інший - італійцями. Перший, можливо, є наслідком походження фінів від невеликої групи людей, що зробило їх всіх носіями атипових генетичних характеристик предків, другій - територіальної ізольованості Італії через Альпи, повідомляє NewYorkTimes.

Зараз ви читаєте новину «Учені склали докладну генетичну карту європейців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі