понеділок, 28 липня 2008 08:49

Учені розкрили таємницю інтуїції

Шведському дослідникові з університету міста Лінчепінг в центральній Швеції вдалося пояснити, чому люди часто здатні діяти, не замислюючись. Метою докторської дисертації Ларса-Еріка Б"єрклунда став пошук нейробіологічних доказів інтуїції.

Давно відомо, що, наприклад, медсестри, що пропрацювали в лікарні довгі роки, відразу краще "відчувають" пацієнта, помічаючи щонайменші деталі його стану і ухвалюючи деякі рішення лише на основі свого практичного досвіду. Про це говорять результати ряду досліджень, проведених в 80-і і 90-і рр. Висновки про те, що "тільки досвід створює справжнього майстра", були зроблені ще стародавніми індусами, але наукового пояснення інтуїції поки не існувало.

Б"єрклунд показав, що вирішення загадки виникнення цього поняття знаходиться в існуванні у людини двох систем отримання і аналізу сенсорних вражень - свідомою і підсвідомою.

У підсвідомій системі у кожної людини є набір картин, образів і сенсорних сигналів, які він використовує, щоб на їх основі проводити порівняльний аналіз нової і вже існуючої в мозку інформації. Ми зберігаємо образи і пам"ять колишнього досвіду, що допомагає нам передбачати нові ситуації, з якими ми стикаємося в житті.

"Це можуть бути запахи, жести, набір вражень, що дають нам особливу підказку, яку ми називаємо інтуїцією", - вважає Б"єрклунд.

Далеко не всі подібні враження відкладаються в нашій пам"яті. Щоб стимулювати роботу цього "банку даних" і занести в нього нові відомості, підсвідомі сенсорні враження, необхідна зацікавленість, спеціальний настрій на запам"ятовування.

"Ми ніколи не зможемо придбати ці знання і навики, які нам потрібні в професійній діяльності, просто читаючи книги. Практичний досвід неоцінимий. Нам необхідно бачити, нюхати, чути, відчувати, пробувати на смак. Такий збір даних не можна замінити теоретичними заняттями", - говорить Б"єрклунд, повідомляє АМІ-ТААС.

Зараз ви читаєте новину «Учені розкрили таємницю інтуїції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі