пʼятниця, 04 липня 2008 09:45

Учені розкрили секрет маскування вірусу герпесу

Учені розкрили секрет маскування вірусу герпесу
Американські учені виявили механізм "маскування" вірусу простого герпесу в латентній фазі захворювання. Це відкриває шлях до створення принципово нових препаратів для лікування герпетичної інфекції.

Відомо, що вірус герпесу знаходиться в нервових клітинах інфікованої людини постійно, але клінічно захворювання виявляється тільки в період загострення, тобто активного розмноження збудника. В решту часу - латентний період - вірусний геном не відтворюється, вірусні білки на його матриці не синтезуються, прояви захворювання відсутні, а сам вірус стійкий до будь-якої терапії. Єдиний молекулярний продукт вірусу в цей період - транскрипт РНК латентній стадії (latencyassociatedtranscriptRNA, LATRNA), функція якого досі була невідома.

Досліджуючи функціонування вірусу герпесу в латентну фазу захворювання у мишей, учені з Університету Дюка в Північній Кароліні виявили, що LATRNA швидко розпадається на дрібніші нуклеотиди, названі мікроРНК. Вони блокують вироблення білка, що активує розмноження вірусу. Періоди загострення наступають тоді, коли під час дії стресових чинників (наприклад, переохолодження) на організм людини-носія вірус починає виробляти більшу кількість інформаційної РНК, ніж мікроРНК може заблокувати, і синтез білка поновлюється.

В даний час команда дослідників проводить випробування нового препарату, зв"язуючого мікроРНК з метою переводу вірусу в активний стан, коли він піддається лікуванню противірусними препаратами, наприклад, ацикловіром, повідомляє Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Учені розкрили секрет маскування вірусу герпесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі