понеділок, 07 липня 2008 15:23

Учені розгадали секрет запаху моря

Учені розгадали секрет запаху моря
Учені з університету Східної Англії з"ясували, що є джерелом неповторного запаху моря.

На північному побережжі Англії дослідники виявили бактерію, що виробляє диметилсульфід. Цей газ, за твердженням учених і є джерелом запаху моря. Професорові Ендрю Джонсону і його колегам вдалося ідентифікувати ген, відповідальний за утворення диметилсульфіда.

Професор Джонсон згадує, що в дитинстві батьки часто говорили йому про те, як корисно вдихати озон на морському побережжі. Проте вони помилялися двічі, як говорить професор. Море пахне не озоном, і вдихати його не завжди корисно.

Диметилсульфід є мало вивченою речовиною, що має, проте, величезне значення для екології. Десятки мільйонів тонн цього газу виробляються бактеріями в світовому океані. Диметилсульфід впливає на утворення хмар над океаном, і підтримує кліматичний баланс. Морські птахи здатні знаходити їжу, уловлюючи запах цього газу навіть в невеликих концентраціях.

Диметилсульфід відомий як речовина вже багато років, проте, відкриття гена, відповідального за його утворення в процесі життєдіяльності бактерій стало важливим відкриттям, повідомляє КомпьюТерра.

Зараз ви читаєте новину «Учені розгадали секрет запаху моря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі