вівторок, 23 вересня 2008 10:00

Учені розгадали секрет листопада

Учені вперше змогли виявити генетичні механізми, які керують процесом скидання листя і плодів у рослин, що може, зокрема, допомогти створити сорти плодових дерев, що скидають фрукти точно в строк, повідомляється в статті, опублікованій в журналі ProceedingsoftheNationalAcademyofSciences.

Результати дослідження, проведеного ученими з університету Міссурі і Національного університету Тайваню, дозволили з"ясувати фізіологічні і генетичні механізми, які керують скиданням листя у рослини Arabidopsisthaliana.

"Розуміння фізіологічних механізмів, за допомогою яких рослини контролюють скидання листя, важливе і для розуміння особливостей розвитку рослин, а також для вивчення їх захисних механізмів", - відзначив один з авторів дослідження Джон Уокер (JohnWalker) з університету Міссурі. Його слова наводяться в повідомленні університету.

Уокер вважає, що вивчення механізму скидання листя у Arabidopsisthaliana відкриває дорогу для розуміння того, як він працює у інших рослин, а здатність його контролювати може бути цікавою для комерційних агрозаходів: контролюючи терміни падіння плодів, можна краще за них зекономити.

Автори статті відзначають, що скидання листя може бути пов"язане з їх старінням, а також з хворобами - рослина таким чином уникає їх.

Вони вичленували цілий ряд генів, які залучені в цей процес, повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Учені розгадали секрет листопада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі