четвер, 03 листопада 2011 11:01

Учені пропонують виробляти електроенергію з сечі

Учені пропонують виробляти електроенергію з сечі

Команда британських дослідників під керівництвом Іоанніса Ієропулоса і Джона Грінмена з Брістольської лабораторії робототехніки (BRL) вже більше двох років експериментують з генерацією енергії з сечі. Учені стверджують, що щорічне виділення 64 трлн л сечі світовим населенням робить цю рідину недооціненою сировиною для альтернативної енергетики.

Процес вироблення струму вимагає мікробних паливних елементів - мініатюрних електростанцій, що працюють на органічних молекулах, які поглинаються бактеріями. У даному випадку вони представляють собою дві ємності об'ємом 25 мл із зануреними в них електродами. Ємність з анодом, який покритий "плівкою" з живих мікроорганізмів, з'єднана з літровим резервуаром для урини, а катодний контейнер підключений до такого ж баку з водою.

У недавніх експериментах була задіяна конструкція з трьох паливних елементів, питома сила струму, що виробляється в яких, дорівнювала 0,9 мА / кв. м. При додаванні 25 мл урини цей показник зростав до 2,9 мА / кв. м. Тривалість ефекту становила близько доби, після чого значення питомої сили струму поверталося до вихідного.

Дослідники, що працювали з різною кількістю свіжої сечі, отриманої від добровольців, з'ясували, що ККД паливного елемента обернено пропорційний обсягам "сировини". Так, при 25 мл ефективність генерації струму складала 60-70%, а при 700 мл - лише 22-30%. Тому для переробки великих обсягів потрібні установки, що складаються з безлічі мікробних паливних елементів.

Зараз ви читаєте новину «Учені пропонують виробляти електроенергію з сечі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі