пʼятниця, 19 вересня 2008 17:58

Учені перевірять, чи є світло в кінці тунелю

Учені перевірять, чи є світло в кінці тунелю

Вчені з Університету Саутгемптона мають намір з"ясувати, наскільки правдиві розповіді людей, що пережили клінічну смерть, повідомляє BBC News. В рамках експерименту AWARE (Awareness during Resuscitation) лікарі досліджують 1500 пацієнтів в 25 лікарнях Європи і США, щоб встановити, чи можуть люди, у яких відсутнє серцебиття або мозкова активність, щось відчувати.

Багато пацієнтів, що пережили клінічну смерть, розповідають про схожі відчуття - вони або летіли по тунелю до яскравого світла, або здіймалися над власним тілом і спостерігали за метушнею медперсоналу з-під стелі. Для перевірки правдивості таких розповідей планується провести ряд фізіологічних тестів. Крім того, лікарі розмістять в реанімаційних палатах картинки, які можна буде побачити тільки зі стелі. Якщо пацієнти, що помирають, зможуть розглянути і запам"ятати ці зображення, то вчені отримають докази того, що свідомість не залежить від роботи мозку і існує незалежно. Якщо ж ніхто з учасників експерименту не побачить картинок, то це означатиме, що всі описувані відчуття є не що інше, як ілюзії або помилкові спогади.

Керувати дослідженням, розрахованим на три роки, будуть Сем Парніа, Пітер Фенуїк, Стівен Холгейт і Роберт Певелер з Університету Саутгемптона. Пілотна фаза проекту вже завершена - експерименти проводилися в декількох лікарнях у Великобританії і завершилися успішно.

По словах Парніа, смерть - це процес, який починається, коли зупиняється серце, припиняють працювати легені і припиняється діяльність мозку. Потім наступає період тривалістю від декількох секунд до години і більше, під час якого лікарям іноді вдається знов запустити серце і зупинити процес вмирання. Те, що відчувають люди в період зупинки серця, дає можливість зрозуміти, що ми всі відчуватимемо у момент вмирання.

Зараз ви читаєте новину «Учені перевірять, чи є світло в кінці тунелю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі