четвер, 13 січня 2011 10:30

Учені назвали головного "винуватця" похмілля

Учені назвали головного "винуватця" похмілля

Американські вчені встановили, що похідні оцтової кислоти є джерелами головного болю після вживання спиртного. Однак кава і протизапальні засоби допомагають зняти цей симптом.

Дослідник Майкл Ошінскі і його колеги з Університету Томаса Джефферсона (Філадельфія) провели експеримент на щурах. Для цього вони відібрали тварин, схильних до мігрені. Це дозволило використовувати малі дози алкоголю, звівши до мінімуму вже відомі фактори похмільного синдрому, наприклад, інтоксикацію.

Через 4-6 годин після отримання дози шкіра навколо щурячих очей стала чутливою до дотиків, що стало свідченням головного болю у піддослідних.

За словами пана Ошінскі, через малі дози не відбувся відтік рідини з головного мозку, який зазвичай викликається вживанням етанолу і призводить до хворобливих відчуттів. Ацетальдегід, проміжний токсичний продукт розпаду етилового спирту, також не став причиною болю - всупереч поширеній думці.

У той же час введення ацетату (похідний продукт оцтової кислоти, в який перетворюється ацетальдегід під дією ферментів) призводив до посилення больового синдрому. Вплив цієї речовини блокується кофеїном або простими антизапальними ліками. Вживати їх краще години через чотири після "зловживання", коли рівень ацетату починає зростати.

Інший дослідник, Ден Леві з Гарвардського університету, висловив сумнів у тому, що змодельована вище ситуація є абсолютним аналогом людського похмілля. Однак, за його словами, ця робота справила важливий вплив на вивчення головного болю, викликаного спиртним.

За матеріалами Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Учені назвали головного "винуватця" похмілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі