пʼятниця, 04 квітня 2008 12:17

Учені науково обґрунтували макіяж клоунів

Учені науково обґрунтували макіяж клоунів

Учені з університету Хартфордширу (UniversityofHertfordshire) науково пояснили всесвітньо відоме розфарбовування обличчя у циркових клоунів.

Дослідження, проведене за допомогою інфрачервоних камер командою фізиків під керівництвом психолога Річарда Вайзмена (RichardWiseman), показало: люди, які щиро сміються, "міняються на обличчі".

Підглянувши за реготунами і сміхунками, які проглядали смішні відеокліпи і слухали жарти, психологи встановили, що шкіра обличчя у моменти щирої радості нагрівається на різних ділянках по-різному.

"Справжній сміх асоціюється з одночасно почервонілим носом і блідою областю навколо губ", - пояснює Вайзмен.

"Макіяж" клоуна традиційно базується на двох цих елементах, які, як показало дослідження, на рівні фізіології асоціюються із сміхом і радістю.

Правда, у циркових і інших жартівників зазвичай білим кольором фарбують ще і область навколо очей. Але на цей факт учені не обернули особливої уваги.

У другій частині експерименту психологи попросили тестованих підроблювати сміх. І як ви думаєте, що показали інфрачервоні камери? Правильно. Загалом, уважно розглядайте ніс співбесідника, коли він починає сміятися. Ніс почервонів? Значить, не прикидається!

До речі, Вайзмен відомий нам і по інших "безглуздих" проектах: коли учені шукали найсмішніші жарти в світі, вивчали психологію успіху і з"ясовували взаємозв"язок успіху і пори року, повідомляє Membrana.

Зараз ви читаєте новину «Учені науково обґрунтували макіяж клоунів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі