субота, 09 серпня 2008 14:23

Учені довели унікальність Сонячної системи

Учені довели унікальність Сонячної системи

Група вчених з Канади й США, використовуючи комп"ютерне моделювання, довела, що наша Сонячна система унікальна, тому що ймовірність утворення у Всесвіті подібних планетних систем не перевищує декількох відсотків.

Як відомо, планети формуються з навколозоряних пилових дисків. І тривалий час учені вважали, що після утворення планети продовжують обертатися на тому ж місці, зберігаючи постійну орбіту.

Але після відкриття в 1995 році гарячих Юпітерів - газових гігантів, які обертаються в безпосередній близькості від зірки, учені припустили, що після утворення планети можуть мігрувати по своїй системі.

Для того, щоб вивчити зміни протопланетних дисків у часі вчені розробили комп"ютерну модель, яка прораховувала різні варіанти залежно від маси й в"язкості диска.

У результаті фахівці отримали дані, згідно яким, із протопланетних дисків з великою масою й в"язкістю звичайно утворюються два або більше газових гігантів, які мігрують у напрямку до зірки. У той час як більш легкі й менш грузлі диски розпадаються на більшу кількість невеликих планет, які часто зіштовхуються один із одним.

Крім того, відповідно до пророкувань комп"ютерної моделі, системи схожі на нашу Сонячну утворюються в середньому в шести випадках зі ста. Хоча автори дослідження зазначають, що отримані результати не можна брати за основу для пророкування утворення планет у Всесвіті, тому що властивості протопланетних дисків зірок дотепер вивчені відносно мало, повідомляє Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Учені довели унікальність Сонячної системи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі