четвер, 22 травня 2008 11:13

Учені довели, що відмова від куріння - "соціологічно заразний феномен"

Відмова від куріння, також як і сама звичка, є "соціологічно заразним феноменом". Це виявила група американських дослідників, які встановили, що курцеві швидше вдасться відмовитися від цигарки, якщо з цією згубною звичкою вже "зав"язав" хтось з родичів, колег або друзів.

Людям властиво кидати палити групами, а якщо хтось з членів "кружка" продовжує диміти, то це для нього стає пов"язаним зі зростаючим дискомфортом і "витісненням" зі звичного соціального середовища.

"Звичка курця визначається не тільки поведінкою його власних друзів, але і друзів його друзів, і так далі", - повідомив один з авторів дослідження, провідний соціолог школи медицини Гарвардського університету Ніколас Крістакіс.

Учені вивчали дані, зібрані в період з 1971 по 2003 роки при проведенні іншої наукової програми, присвяченої вивченню серцево-судинних захворювань. У ній взяли участь більше 12 тис дорослих американців, багато хто з яких дружив між собою. Всього дослідники виявили в цій групі понад 38,5 тис споріднених або соціальних зв"язків.

Кількість курців в групі, що вивчається, впродовж років мінялася, відображаючи загальнонаціональні тенденції, відзначають експерти. Найбільшу дію на курця робила відмова від згубної звички найближчого родича.

Якщо один з подружжя відмовлявся від цигарок, вірогідність того, що за ним послідує й інший, складає 67%, встановили учені. Якщо "зав"язує" з курінням один з друзів або колег, можливість успіху в боротьбі з курінням дорівнює 36%.

Особливо цікаво, що люди, не пов"язані один з одним безпосередньо, також знаходяться під дією: шанси відмовитися від цигарок того, хто знає того, що кинув через друзів, складають 29%, а друзів через друзів - 11%. "Якщо один з учасників кидає палити, мотивація "зав"язати" з цигарками передається іншим, а ідея відмови від куріння проходить через всю групу", - підкреслюють експерти.

Щорічно куріння стає причиною смерті 5,4 мільйонів людей. Світова організація охорони здоров"я попереджає: якщо не вжити серйозних заходів, то до 2030 року ця цифра виросте до восьми мільйонів, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Учені довели, що відмова від куріння - "соціологічно заразний феномен"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі