понеділок, 14 квітня 2008 14:06

Учені довели, що мавпи здатні комбінувати звукові сигнали

Виявляється, складання фрази, у якій окремо взяті слова залежать від контексту, - не тільки прерогатива гомо сапієнса. Вчені із шотландського університету св. Андрія встановили, що великі білоносі мавпи в Нігерії здатні комбінувати звукові сигнали. Почувши ці звуки, вимовлені в різній тональності або послідовності, мавпи сприймають їх як сигнал тривоги, що означає ворогів: леопарда або хижого птаха. Залежно від того, звідки надходить небезпека - із землі або повітря, група мавп реагує відповідним чином.

"Можна провести цікаву паралель між звуковими сигналами лісових мавп і складанням фраз у людей. У критичній ситуації люди зводять до мінімуму звукові поняття, не додаючи до них нових слів. Схоже, що мавпи роблять це подібним чином", - припустив університетський психолог Клаус Зубербюлер.

Коли вчені дали прослухати запис ричання леопарда зграї мавп, очолюваній ватажком, він видав сигнал тривоги, який можна розшифрувати так: "Леопард! За мною!" Через лічені секунди вся група слідом за ватажком перемістилася по деревах на добру сотню метрів, подалі від об"єкта їхньої тривоги. Коли ж ватажкові потрібно було перемістити зграю на нове місце в пошуках затишного нічлігу, у його звуках не було сигналу "леопард".

Очевидно комбінування звукових сигналів дозволяє братам нашим меншим значно розширити способи комунікації. Можливо й розвиток людської мови в доісторичні часи йшов тим же шляхом, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Учені довели, що мавпи здатні комбінувати звукові сигнали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі