середа, 16 липня 2008 13:45

Учені довели, що блискавки випромінюють рентгенівські промені

Учені довели, що блискавки випромінюють рентгенівські промені

Дослідницька група з університету Флориди (University of Florida) і Флоридського технологічного інституту (Florida Institute of Technology, FIT), США, представила в журналі Geophysical Research Letters результати дослідження рентгенівського випромінювання блискавок.

Теоретично рентгенівське випромінювання, що генерується блискавками, було передбачене ще в 1925 році, але експериментально було виявлено лише в 2001 році. З"ясувалося, що блискавка є порівняно потужним джерелом випромінювання.

"З практичної точки зору, якщо ми хочемо передбачити, коли і де блискавка ударить, ми повинні спочатку зрозуміти, як блискавка переміщається від одного місця до іншого", сказав Джозеф Двайер (Joseph Dwyer), професор FIT. "У даний час, ми не знаємо, як це відбувається, проте рентгенівські промені допомагають нам зрозуміти, механізм появи блискавки".

Блискавки почали вивчати ще в 1708 році. Доктор Уільям Уолл (William Wall) представив Лондонському Королівському суспільству повідомлення, яке було опубліковано в Philosophical Transactions, першому в історії науковому журналі. Там, зокрема, мовилося, що "світло і тріск наелектризованих тіл можна до деякої міри уподібнити блискавці і грому". Згодом темою атмосферної електрики займалися багато учених, проте хоч скільки-небудь значний успіх був досягнутий лише завдяки спостереженням з супутників, повідомляє Physorg.

Зараз ви читаєте новину «Учені довели, що блискавки випромінюють рентгенівські промені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі