пʼятниця, 15 жовтня 2010 09:36

У Великій Британії відтворять комп'ютер віком 170 років

У Великій Британії відтворять комп'ютер віком 170 років

Британський учений Джон Грехем-Каммінг вирішив відтворити так ніколи до кінця й не побудовану аналітичну машину Беббіджа. Її придумав англійський математик, який жив у XIX столітті, Чарльз Беббідж. Винахід визнано в усьому світі як прообраз сучасних обчислювальних машин. Про це в четвер, 14 жовтня, повідомили місцеві ЗМІ.

Для втілення задуму в життя вченому знадобляться інвестиції в розмірі 500 тисяч фунтів (близько 900 тисяч доларів). Щоб отримати гроші, Грехем-Каммінг вирішив скористатися нестандартним способом: він залишив на сайті сервісу PledgeBank заявку з описом свого проекту.

В описі заявки він уточнив, що розбочне роботу лише в тому випадку, якщо під його закликом підпишеться не менше 50 тисяч осіб. При цьому, кожен, хто підписався, повинен пообіцяти, що пожертвує на створення апарату щонайменше 10 фунтів.

На цей час свої підписи вже залишило більше 1500 осіб і ця цифра продовжує зростати. Згідно з повідомленнями преси, деякі користувачі Глобальної мережі обіцяли вченому інвестиції у 50, 100 й навіть 1000 доларів. Збір підписів планують завершити до 31 січня. Якщо розробникам вдасться створити машину, її буде передано одному з британських музеїв.

Проект аналітичної машини був розроблений Беббіджем у 1837 році. Математик мав намір побудувати робочий екземпляр машини з міді й заліза. При цьому, за задумом ученого, працювати вона мала на паровому двигуні. Однак Беббіджу не вдалося знайти фінансування для проекту, й апарат залишився тільки в теорії.

Спроби створити елементи машини Беббіджа робив його молодший син Генрі Беббідж. Ще один прототип перебюуває у власності британського Музею.

Нагадаємо, що раніше саме у Великій Британії було створено найнезвичніший комп'ютер. ін проектує на будь-яку поверхню віртуальний екран і клавіатуру і має вихід в інтернет.

За матеріалами Лента.ру, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Великій Британії відтворять комп'ютер віком 170 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі