пʼятниця, 22 серпня 2008 16:43

У Тихому океані виявлено новий вид риб-гігантів

У східній частині Тихого океану група дослідників виявила новий вид риб, які досягають 180 см у довжину й важать приблизно 450 кілограмів.

Дослідники зазначають, що найдивовижнішим у даній знахідці є те, що такі гігантські риби дотепер ховалися від очей океанологів і мореплавців.

Учені-іхтіологи, які завершили генетичні тести виявленої риби, повідомляють про те, що новий морський мешканець воліє ласувати восьминогами й крабами, а з погляду спорідненості з іншими особинами, належить до родини морських окунів, яких по-іншому називають голіафами.

Учені підкреслюють, що більшість риб родини морських окунів має вагу до 200-250 кг, однак новий вид, який одержав наукову назву Epіnephelus quіnquefascіatus, навіть за цими вимірами є дуже великим.

Під час вивчення даного виду риб було встановлено, що Epіnephelus quіnquefascіatus за своїми характеристиками схожий на риб виду Epіnephelus іtajara, які живуть в Атлантичному океані.

Таку подібність видів учені пояснюють тим, що Epіnephelus іtajara і Epіnephelus quіnquefascіatus мають одного загального предка, а еволюційні шляхи цих гігантів розійшлися приблизно 3,5 млн років тому.

Фахівці розповідають, що атлантичних Epіnephelus іtajara уже досить давно зараховують до видів, яким загрожує винищення, а в Міжнародному союзі охорони природи повідомляють, що за останні кілька десятків років популяція цього виду окунів- гігантів дуже скоротилася.

Що стосується нового виду, то вчені з жалем зазначають, що якщо таку велику рибу вдалося виявити лише зараз, то кількість таких особин в океані може бути критично малою, повідомляє CyberSecurity

Зараз ви читаєте новину «У Тихому океані виявлено новий вид риб-гігантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі