середа, 26 березня 2008 17:56

У Шотландії знайшли сліди величезного метеорита

Британські учені прийшли до висновку, що 1,2 мільярда років назад на північному заході Шотландії впав величезний метеорит, повідомляє Університет Абердіна з посиланням на статтю в журналі Geology.

Учені з Оксфордського університету і Університету Абердіна досліджували незвичайні гірські породи біля шотландського міста Уллапул. Раніше вважалося, що вони сформувалися в результаті вулканічної активності, проте ця гіпотеза викликала сумніви: у районі немає ні вулканічних кратерів, ні інших вулканічних відкладень.

Проаналізувавши хімічний склад порід, дослідники встановили, що в них висока концентрація іридію, який на поверхні Землі зазвичай зустрічається тільки в невеликій концентрації. Метеорити, навпаки, бувають ним порівняно багаті. Були знайдені і інші хімічні сліди метеорита. Крім того, учені виявили в каменях так звані паралельні злами, які також могли виникнути унаслідок удару метеорита.

На думку дослідників, при зіткненні крупного метеорита із Землею близько 1,2 мільярдів років назад, в повітря було вивергнуто велику кількість речовини, яка покрила велику (близько 50 кілометрів в діаметрі) ділянку навколо кратера. Покрив вивержених порід добре зберігся, що на Землі буває досить рідко. Сам кратер похований під шаром пісковика. Зараз він імовірно знаходиться на дні протоки Норт-Мінч, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «У Шотландії знайшли сліди величезного метеорита». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі