вівторок, 22 лютого 2011 19:11

У Рівному презентували збірку місцевого сленгу

Міні-словник на 360 найуживаніших на Рівненщині сленгових виразів видали у Національному університеті "Острозька академія". Студенти закладу три тижні опитували перехожих у віці від 14 до 30 років. До Дня рідної мови вирішили показати його у Рівному.

У словнику на 16 сторінках містяться студентський фольклор, Інтернет-меми та суто місцеві слова. Наприклад, "гваздіти" у селах Рівненського району означає "теревенити", "гуня" - безвідповідальна людина.

Проект вела кафедра журналістики та українознавства академії. Автори збірки опитували учнів, студентів та молодих спеціалістів, які вживають робочий жаргон. Збирали сленг у Рівному, райцентрах та селах Костопільщини, Острога, Кореччини, Гощі та Володимиреччини.

"Видали поки кілька примірників – у вигляді брошурки. Ненормативної лексики у збірці немає, тільки сленг. Усі зібране ми поділили на чотири великі групи – емоційно-оцінна лексика; слова на означення статей; комп'ютерний та студентський жаргон. Ми не пропагуємо ці вирази, тільки досліджуємо – скільки часу живе сленг і як виникає", - каже 24-річна Вікторія Назарук, співавтор міні-словника та модератор проекту "Мовний моніторинг – 2011".

Серед найнезвичніших слів у збірці :

Атмор – значне здивування

Вгавгкатися – пізно зрозуміти суть справи

Дракула – людина, яка набридає оточуючим, енергетичний вампір

ЖЖ – жвачноє животноє, – нерозумна людина

Заліпок – той, хто багато спить

Зєлікі – долари США

Їжак – людина, яка вирізняється поведінкою.

Кафедра філософії – вбиральня, туалет

Мітингайло – оратор, балакуча людина

Моня – повільна людина

Насильник – фахівець, викладач

Парогуль – студент-прогульник

Раха – незграба

Тоха – розгублена дівчина

Тутмос, тундра – дурень

Фаня – елегантний молодий чоловік

Хрестопиздень – лайливе прізвисько міліціонера

Цямка – легко доступна дівчина

Шрек – дивак або особа непривабливої зовнішності

Щундра – дівчина, яка має складний характер

Юкі-пукі – фантастично, неймовірно

Юмперс – стильно вдягнутий чоловік

Ющ – ненадійна людина

Яга – жінка з невдалим макіяжем

Завідувач кафедри української мови Острозької академії Іван Хом'як каже, що сто років тому українці майже не вживали сленгу.

"У наших прадідів було усього п'ять лайливих слів – дідько, чорт, до біса, свиня і собака. При цьому часто додавали - "не при хаті кажучи", - розповідає Іван Миколайович. – У моєму дитинстві молодь вживала такі слова як "чувіха" – дівчина, "лабати" - грати на музичних інструментах – це лексика покоління стиляг. На роботі та у сім'ї я сленгу не вживаю принципово".

На думку професора, державна політика в Україні не сприяє розвитку мови.

"Маємо закриття україномовних шкіл, скасування квот на україномовні передачі в ефірі теле-радіостанцій. Якщо так піде далі – не виключено, що за 50 років українська мова може зникнути, як явище".

Зараз ви читаєте новину «У Рівному презентували збірку місцевого сленгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі