Ексклюзиви
пʼятниця, 12 вересня 2008 16:01

У мух-дрозофіл виявили задатки соціальної поведінки

Група біологів з університету Торонто дослідили поведінку мух-дрозофіл і встановили, що вони здатні регулювати виділення різних феромонів відповідно до складу їхньої групи.

Під час дослідження вчені взяли певну кількість самців та поділили їх на групи по 40 особин у кожній. Групи були двох видів: чисті групи й мішані.

Фахівці підкреслюють, що в чистих групах всі самці були майже генетично ідентичні, а от у змішаних було 32 майже ідентичних самця і вісім особин з інших родин.

У ході експерименту біологи щогодини брали зразки феромонів, що їх виділяли комахи. Виявилося, що генетично близькі комахи в чистих групах продукували одну суміш феромонів, а в мішаних - іншу.

Далі фахівці провели інший експеримент: відібрали деяку кількість самців і самиц та поділили їх на такі ж групи. У чистих групах було шість генетично схожих самців і шість самиць, а в мішаній виявилися чотири ідентичні самці, два самці іншого виду й шість самиць.

Спостерігаючи за мухами, вчені помітили, що присутність генетично інших самців змушує самців першого виду спаровуватися принаймні на 33% частіше. До того ж вчені встановили, що за допомогою феромонів комахи спілкуються, а манеру спілкування мухи вибирають відповідно до компанії, тобто, мають деякі задатки соціальної поведінки.

Ще раніше американські вчені з Каліфорнійського технологічного інституту з"ясували, як мухам вдається вміло уникати ударів мухобійки, повідомляє Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «У мух-дрозофіл виявили задатки соціальної поведінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути