четвер, 17 травня 2007 10:23

У мух виявили свободу волі

Мушки-дрозофіли продемонстрували свободу волі в експерименті нейробіолога Бьорна Брембса, що працював в берлінському Вільному університеті.

Будучи поміщені в спеціальну установку, контролюючу "напрям" польоту мушки, дрозофіли за власною ініціативою проявляють бажання змінити траєкторію руху в ту або іншу сторону.

Згідно з класичною концепцією, муха повинна була або демонструвати суто випадкові інтенції, або реагувати на ті або інші подразники. Вважається, що істоти, що мають свідомість, ухвалюють рішення, орієнтуючись на умови і, мірою розвитку інтелекту, свої "уявлення" про необхідні дії.

Проте навіть в тих випадках, коли експериментальні обставини не змінювалися у відповідь на рухи тварини (муха літала в рівномірно освітленому білому круглому боксі), дрозофіла весь час намагалася змінити напрям польоту. Статистична обробка отриманих даних показала, що навіть в цій ситуації дії дрозофіл не можуть розцінюватися як серія суто випадкових явищ, що розподіляються згідно з відомими законами.

Як говорить Брембс, саме "хаотичний контроль" є чинником, що забезпечує еволюційно сприятливі форми поведінки у таких видах активності як пошуки їжі або пари. Розвиненіша форма "хаотичного контролю", відома як свобода волі, підкреслив учений, можливо, допомагає людям позбавлятися від примітивного, "роботизованого" зв"язку причин і наслідків у своїй поведінці, передає Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У мух виявили свободу волі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі