пʼятниця, 15 жовтня 2010 11:19

У Монголії знайшли давні поселення віком до 40 тис. років

У Монголії знайшли давні поселення віком до 40 тис. років

Вчені Новосибірська і Владивостока під час міжнародної експедиції виявили в Монголії три древніх людських стоянки, вік яких становить 12-40 тисяч років.

Про це повідомив завідувач Музею археології та етнографії Далекосхідного федерального університету, кандидат історичних наук Олександр Попов.

"Три давні стоянки були відкриті в долині річки Талбор на Півночі Монголії під час міжнародної експедиції за участю вчених із Росії, Монголії та Японії. За попередньою оцінкою, вік археологічних пам'яток становить від 12 до 40 тисяч років", - зазначив учений.

Вчений розповів, що точно встановити вік стоянок дуже складно, тому що ці пам'ятники - багатошарові, в них виявлені предмети різних епох. Це свідчить про те, що протягом багатьох тисячоліть тут жили люди, залишаючи предмети свого часу.

"Серед наших знахідок - кам'яні знаряддя і фрагменти кістяних прикрас. Крім того, на одній із стоянок ми виявили частинки шкаралупи яєць страуса. Це дало нам докази того, що люди тут жили в дущо інших природно-кліматичних умовах", - зазначив Попов.

Вчений розповів, що знайдено чимало знахідок, які свідчать про те, що біля річки Толбор жили кочові люди, які полювали. Про це свідчать кістки диких тварин і розташування каменів навколо залишків вогнищ, на яких зручно було смажити м'ясо і сушити шкури.

"Розкопки пам'яток епохи палеоліту - це дуже складне й копітке заняття: помилка на один сантиметр може спричинити неточність у визначенні дати на 10 тисяч років. Тому робота над "новими" пам'ятниками в Монголії тільки почалася, і ми сподіваємося, що наступного археологічному сезону вона продовжиться", - сказав Попов.

Нагадаємо, раніше археологи виявили на острові Російському у Владивостоці (РФ) дві стоянки давніх людей епохи неоліту і залізного століття.

За матеріалами Известия, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Монголії знайшли давні поселення віком до 40 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі