пʼятниця, 14 березня 2008 09:14

У Франції знайдено доісторичного страуса

Французькі археологи, що проводили розкопки в 60 кілометрах від Парижа, виявили скам"янілий хребець, який, як припускають, належить предкові сучасного страуса.

Інші скам"янілості, виявлені в тому ж шарі, що й хребець, свідчать про те, що він належить до епохи палеоцену: його вік може становити не менше 56 мільйонів років.

Розмір хребця дозволяє припустити, що за своїми розмірами викопний страус дуже близький страусові сучасному, який є найбільшим з існуючих птахів. Його зріст міг становити 2,5 метра.

Проте на відміну від сучасного страуса, який мешкає в основному в напівзасушливих районах, його предок жив у вологих зонах з густою рослинністю поряд з черепахами, крокодилами і різними ссавцями, рештки яких також були виявлені при розкопках.

Внаслідок цього, відзначають палеонтологи, викопний страус за своїми звичками був ближче до казуара, який мешкає в тропічних лісах Нової Гвінеї і на північному сході Австралії. Якщо страуси є переважно травоїдними, то казуар харчується як фруктами, так і дрібними тваринами.

Раніше викопні рештки схожого птаха були виявлені в XIX столітті в околицях Реймса. Тоді він отримав назву Реміорніс (Remiornis). Проте з того часу їх знаходили вкрай рідко, передає агентство AFP.

Зараз ви читаєте новину «У Франції знайдено доісторичного страуса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі