середа, 30 червня 2010 12:57

У Чумацькому Шляху знайшли сліди давніх галактик

У Чумацькому Шляху знайшли сліди давніх галактик

Безліч старих зірок у Чумацькому Шляху є залишками найбільш ранніх галактик, що з'явилися незабаром після народження Всесвіту. Такий висновок був зроблений групою астрономів, стаття яких з'явилася в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Вчені за допомогою потужного суперкомп'ютера моделювали розвиток галактик, подібних до Чумацького Шляху. Дослідники зробили висновок, що чимала частина найстаріших зірок у Галактиці, особливо тих, які розташовуються не в її спіральних рукавах, а в зоряному гало, який оточує Чумацький Шлях, спочатку входили до складу зоряних скупчень, які утворилися на перших етапах формування Всесвіту.

Ці зоряні скупчення зіштовхувалися один одним, і в результаті з них формувалися нові галактики, у тому числі ті, які астрономи спостерігають зараз.

Гіпотеза про те, що найстаріші зірки Чумацького Шляху, віком близько 10 мільярдів років, раніше належали іншим галактикам, існувала давно. Інша популярна у астрономів гіпотеза припускає, що вони були народжені вже у складі молодої Галактики.

Нещодавно інший колектив астрономів виявив об'єкти, які також утворилися мійже відразу після Великого Вибуху. Дослідники встановили, що вік квазарів J0005-0006 і J0303-0019 перевищує 12 мільярдів років. Вік Всесвіту, як вважається, становить 13,4 мільярда років.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «У Чумацькому Шляху знайшли сліди давніх галактик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі