вівторок, 13 серпня 2019 08:18

У центрі Галактики спалахнула чорна діра. Астрономи зняли це на відео

У центрі Галактики спалахнула чорна діра. Астрономи зняли це на відео
Спалахнула чорна діра. ФОТО: ТСН

Близько чорної діри Стрілець А * в центрі Галактики було зафіксовано спалах з жахливими енергетичними показниками. Можливо, це викликано розривом зірки S0-2.

Світіння було вдвічі яскравіше будь-якого, поміченого раніше, і ця подія не вписувалася в модель поведінки "спокійної" чорної діри. Про це першим заявив у Twitter астроном Філ Плейт, пише Ліга.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали унікальне явище біля чорної діри

"S0-2 зближалася з Sgr A * в минулому році. Поки ніхто не знає, чому сталася така уповільнена реакція діри на зближення з цими об'єктами ", - пише астроном Філ Плейт у Twitter.

Вчені вважають, що приблизно 2 млн років тому аналогічна подія, пов'язана з Sgr A *, була настільки потужною, що світіння сотні тисяч років було помітно на Землі.

Стрілець А * - потужне джерело випромінювання в центрі Чумацького Шляху. Його масу оцінюють приблизно в 4 млн сонячних. Передбачається, що це надмасивна чорна діра в 26 тис. світлових років від нас. Поряд з нею знаходяться десятки зірок, що обертаються навколо по аномальним через найсильнішу гравітації траєкторіях, і кілька великих хмар пилу / газу.

Зараз ви читаєте новину «У центрі Галактики спалахнула чорна діра. Астрономи зняли це на відео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі