вівторок, 02 листопада 2010 10:14

У Британії археологи випадково знайшли скарб віком 3 тис. років (ФОТО)
9

На полі в Ессексі (Велика Британія) випадково розкопано сокири, наконечники списів та інші артефакти бронзового століття, вік яких оцінюється в три тисячі років.

Зокрема, знайдено керамічну посудину, в якій металеві вироби залишалися весь цей час абсолютно недоторканими.

Ймовірно, вченим вдалося виявити якийсь древній скарб.

Радість археологів пов'язана ще і з тим, що в наші дні наткнутися на настільки добре збережені речі на активно оброблюваному полі - дуже рідкісна удача.

Про скарби фахівцям повідомив місцевий любитель побродити околицями із металошукачем. Потім його приклад наслідували ще три людини, яким і вдалося знайти згадану посудину. Оскільки її стінки не є міцними, а вміст - важкий, горщик для подальшого вивчення довелося витягувати разом із землею.

У цей же час цікаве відкриття зробив житель Оркнейських островів, який на екскаваторі займався облагороджуванням ландшафту. Прибулі на місце археологи виявили на місці його роботи цілий похоронний комплекс, якому не менше п'яти тисяч років. Судячи з усього, він складався з центрального проходу і численних камер з боків, вирізаних в скельній породі. Неподалік від цього місця розташована так звана могила орлів, в якій свого часу було знайдено 300 останків.

Однак екскаватор серйозно зачепив неолітичний могильник, який тепер затоплений. Тому розкопки ведуться поспішно.

За матеріалами ВВС

Зараз ви читаєте новину «У Британії археологи випадково знайшли скарб віком 3 тис. років (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі