понеділок, 22 вересня 2008 14:10

У Австралії видана перша в світі ліцензія на клонування людських кліток

Австралійська Національна рада з охорони здоров"я і медичних досліджень (NHMRC) видала першу в світі ліцензію на клонування людських ембріонів для отримання ембріональних стволових клітин. Володарем ліцензії стала фірма "SydneyIVF", що займається екстракорпоральним заплідненням, у розпорядженні якої знаходиться 7200 людських яйцеклітин, призначених для дослідження.

При успіху заходу це стане першим випадком отримання клонованих ембріональних стволових клітин людини. У ліцензії обумовлено, що розвиток ембріонів не заходитиме далі за стадію бластоцисти - раннього етапу розвитку, коли зародок ще не прикріплений до стінок матки. Використовувати клонованих ембріонів для штучного запліднення і подальшого виношування строго заборонено.

Перші отримані стволові клітини планується використовувати для випробування нових лікарських препаратів. Наступним етапом роботи стане терапевтичне клонування - отримання стволових клітин пацієнта для подальшої пересадки з метою лікування.

За словами представника "SydneyIVF", в дослідженні будуть використані тільки яйцеклітини, не придатні для АЧ, донори яких дали свою згоду на таке їх застосування. Клонування проводитиметься шляхом видалення ядра незаплідненої яйцеклітини і підсадкою в неї ядра клонованої соматичної клітини, наприклад, клітини шкіри, повідомляє Медпортал

Зараз ви читаєте новину «У Австралії видана перша в світі ліцензія на клонування людських кліток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі