пʼятниця, 22 серпня 2008 17:11

Тварини можуть обмінюватися феромонами страху

Швейцарські вчені опублікували сьогодні, 22 серпня, наукову статтю, згідно з якою ссавці здатні відчувати хімічні сигнали тривоги, які подають їхні побратими у випадку небезпеки.

За словами вченого Жюльєна Брехбюля, детектором феромонів є так звані ганглії Грюнберга - невелике щільне скупчення круглих клітин, розташованих недалеко від кінчика носа. Їх відкрили ще в 1973 році, проте про функції дізналися лише зараз.

Учені вирішили провести експеримент на мишах, щоб визначити призначення цих клітин. У дослідженні брали участь дві групи лабораторних мишей - нормальні й без грюнбергівських клітин.

Виявилося, що тоді, коли поруч перебувала перелякана миша, тварини з першої групи різко змінювали свою поведінку, припиняли гуляти по клітці й ховалися в куток. А от миші, позбавлені ганглій Грюнберга, ніяк не змінювалися, оскільки, судячи з усього, не одержали хімічного сигналу тривоги.

Фахівці зазначають, що такі феромони мають не тільки тварини, але й багато видів рослин, повідомляє РІА Новости

Зараз ви читаєте новину «Тварини можуть обмінюватися феромонами страху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі