понеділок, 14 червня 2021 16:42

Туристи врятували дитинча дельфіна на Кінбурнській косі

Автор: Олександр Заклецький
  Дельфіня запливло у Дніпровсько-Бузький лиман і намагалося потрапити у Чорне море, однак наштовхнулося на Кінбурнську косу
Дельфіня запливло у Дніпровсько-Бузький лиман і намагалося потрапити у Чорне море, однак наштовхнулося на Кінбурнську косу

13 червня туристи врятували дитинча азовки у Миколаївській області. Дельфіня запливло у Дніпровсько-Бузький лиман і намагалося потрапити у Чорне море, однак наштовхнулося на Кінбурнську косу.

Біля берега зі сторони лиману його помітив столичний фотограф Олександр Заклецький, який зараз фіксує маяки на півдні України.

"Сидимо смажимо шашлики, п'ємо вино, читаємо вірші Каті Бабкіної, бачимо дельфін близько плаває. Малеча аж викидається на берег. Спробували його віднести далі у воду – а він назад," – розповідає Заклецький.

Аби не нашкодити дельфіну, фотограф зателефонував зоологу Павлу Голдіну за порадою.

"Без консультації ми б нічого не робили. Азовка продовжувала викидатися на берег у напрямку морської сторони. Тоді Голдін сказав нам спробувати перенести її в море, – пояснює Заклецький. – Відпустили дельфіна в море – він чкурнув."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитину вкусив дельфін - мати зняла це на відео



Переносила азовку через косу з лиману до моря подруга фотографа Єлизавета Козленко, працює монітором клінічних досліджень. Оскільки це був майже край Кінбурну, нести довелось недалеко, близько 50 м.

Азовка – один із найменших дельфінів у світі, виростають до 1,6 м у довжину. Ще їх називають морською свинею через товстий шар підшкірного жиру і дихання, схоже на хрюкання.

"Їх лишилось дуже мало. Колись їх масово виловлювали саме через жир. Зараз вони часто потрапляють у бракон'єрські сітки, гинуть через забруднення пластиком. Науковці просять повідомляти, якщо хтось знайде мертвого дельфіна на березі. Вони проводять розтин і досліджують, що стало причиною смерті. Це важливо. Їх багато гине через байдужість людей," – додає Олександр Заклецький.

Щороку в Україні гине кілька тисяч дельфінів і китоподібних. Майже 98% – це азовки. Через свій невеликий розмір вони часто потрапляють у риболовецькі сітки.

Зараз ви читаєте новину «Туристи врятували дитинча дельфіна на Кінбурнській косі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі