неділя, 14 листопада 2010 12:56

Тривалий розумовий процес робить людину нещасною

Тривалий розумовий процес робить людину нещасною

На думку вчених Гарварду, середньостатистична людина приблизно половину свого часу витрачає на думки і неефективні міркування.

Учені провели унікальні дослідження, в яких було задіяно 2250 добровольців у віці від 18 до 88 років, більше 80 % складали американці. Всі вони є користувачами iPhone. На ці апарати було встановлено спеціальне програмне забезпечення - в найнесподіваніші моменти телефон "звертався" до випробовуваних з проханням описати їхній поточний стан: що вони роблять, про що думають, чи відчувають себе добре. Ці дані анонімно збиралися в єдиному обчислювальному центрі. До кінця експерименту психологи отримали понад 250 тис. таких відповідей, яких опинилося достатньо для виявлення характерної тенденції.

Зараз фахівці продовжують свою роботу. В даний час до них приєдналося більше п'яти тисяч добровольців.

Виявилось, що 46,9 % часу учасники тесту витрачали на роздуми взагалі. І приблизно 30 % часу активної діяльності вони думали зовсім не про те, чим займалися. Наприклад, студентка на лекції роздумувала про вчорашній похід по магазинах, офісний клерк згадував про сварку з дружиною, одні планували майбутнє, інші згадували щось, були і такі, хто просто фантазував. Незмінне одне: саме у ці моменти випробовувані повідомляли своїм електронним інтерв'юерам, що не відчувають себе щасливими.

"Здатність думати, уявляти ситуації, які з нами не відбуваються, - геніальне еволюційне досягнення. Разом з мовою це уміння характерне тільки для одного виду на Землі. Але в той же час розумовий процес є надзвичайно емоційно витратним", - говорить фахівець Університету Гарварду Деніл Гілберт.

Він же переконаний, що "синдром блукаючої думки" є головною причиною поганого настрою, втоми і навіть депресії.

Kleo.ru

Зараз ви читаєте новину «Тривалий розумовий процес робить людину нещасною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі