четвер, 07 березня 2024 15:57

Світ шокувала звістка про клонування

Автор: ВІкіпедія
  Овечка Доллі отримала ім'я на честь кантрі-співачки Доллі Партон
Овечка Доллі отримала ім'я на честь кантрі-співачки Доллі Партон

7 березня 1997 року в журналі Nature вийшла стаття про те, що вчені з Рослінського інституту в Единбурзі у Шотландії вперше успішно клонували тварину з клітин іншої дорослої особини. Так з'явилася знаменита овечка Доллі.

Вівця народилася 5 липня 1996 року, пресу ж повідомили про це пізніше. Спочатку овечці було присвоєно ідентифікаційний код 6LL3. Згодом вона отримала ім'я Доллі на честь кантрі-співачки Доллі Партон. Своєю появою вона завдячує технології пересадці ядер соматичних клітин. Тварина прожила трохи більше 6 шести років, при чому середня тривалість життя овець становить близько 15 років. Зараз опудало Доллі зберігається у музеї в Единбурзі.

Звістка про успішне клонування шокувала світ. Провідні держави клонування людини заборонили, такі експерименти не можна проводити більш, як у 30 країнах. Зараз методологію клонування активно використовують у трансплантології і косметології.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як живе перша "людина з пробірки"

У Південній Кореї створили спеціальну клініку для клонування домашніх тварин. 100 тисяч доларів коштує така послуга. Клініка приймає замовлення зі всього світу. Науковці вважають, що клонування зможе відродити види вимерлих тварин. У Гарвардському університеті проводять дослідження, аби клонувати шерстистого мамонта.

Генетики з Південної Кореї клонують Ленського коня. Цей вид вимер 4 тис. років тому. Біологічний матеріал візьмуть з клітин Ленського лоша, рештки якого збереглися в умовах вічної мерзлоти.

Зараз ви читаєте новину «Світ шокувала звістка про клонування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі