вівторок, 16 вересня 2008 09:49

Швидкість старіння визначається кількістю родимок

Кількість родимок на тілі людини може виявитися хорошим індикатором швидкості процесів старіння організму, вважають британські учені. За їх даними, число родимок пропорційне довжині тіломірів – кінцевих фрагментів хромосом, які скорочуються з кожним діленням клітини. У дослідженні, проведеному фахівцями Королівського коледжу Лондона, взяли участь 900 пар близнят. Учені підрахували родимки на тілі учасників, і, крім того, виміряли довжину тіломірів хромосом в їх клітинах.

Тіломіри – кінцеві фрагменти хромосом, що не несуть спадкової інформації. Їх основною функцією є захист клітинної ДНК від деформацій і пошкоджень. Довжина тіломір була визнана основним індикатором старіння організму після того, як було доведено, що ці ділянки хромосом скорочуються з кожним діленням клітини.

В середньому на тілі дорослої людини можна знайти від 30 до 100 родимок, проте в деяких випадках їх може бути більше 400. Дослідникам удалося виявити статистично значиму кореляцію по довжині тіломірів між учасниками з менш ніж 25 родимками і тими, у кого їх було більше 100. У останній групі тіломіри були значно довші, і це означало, що клітини цих людей "молодші" приблизно на 6-7 років.

Висновки учених вельми неочікувані, оскільки до останнього часу головною особливістю людей з надміром родимок на тілі вважалася підвищена схильність до раку шкіри - меланоми. За словами провідного автора дослідження доктора Веронік Батай (Veronique Bataille), незначний ризик злоякісних новоутворень, пов"язаний з великою кількістю родимок, компенсується меншою схильністю до вікових захворювань - хвороб серця, остеопорозу і так далі. Втім, визнає Батай, всі ці припущення мають бути підтверджені додатковими дослідженнями, повідомляє Не Болей.
Зараз ви читаєте новину «Швидкість старіння визначається кількістю родимок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі