середа, 26 січня 2011 14:54

Створено наномодель жіночих грудей (ФОТО)

Співробітники Університету Пердью (США) відтворили частину жіночих грудей в дрібній моделі, що призначена для наномедичних досліджень.

Модель імітує систему молочних проток, в якій зароджується більшість різновидів раку.

Софі Лельевр і Джеймс Лірі, які очолювали розробку, планують за допомогою моделі навчитися вводити в протоки наночастинки через дрібні отвори в соску. Їх рухом буде управляти зовнішній магніт. Частинки можуть переносити контрастний агент для мамографії, флуоресцентні маркери для полегшення хірургічних маніпуляцій чи антиракові препарати.

Сьогодні мамографія дозволяє виявляти пухлина не менше 5 мм у діаметрі. Наночастки могли б знизити цей поріг до 2 мм, внаслідок чого захворювання можна буде діагностувати на набагато більш ранній стадії.

Лікарі вже намагаються дістатися до проток через сосок, вводячи спеціальний розчин, який вимиває частина клітин для подальшого аналізу. Але таким чином вдається оглянути тільки третину грудей - через внутрішній тиск в протоках, які до того ж стають дедалі вужчим з наближенням до залоз, що виділяють молоко.

Модель виготовлена з полідиметилсилоксану. Протоки мають близько 5 мм у довжину. Їх діаметр варіюється від 20 до 100 мкм. Капіляри вистилають живі клітини, вирощені в лабораторії. Це перший або, за іншими даними, один з перших випадків, коли клітини молочних проток вдалося не тільки розмножити в штучних умовах, а й змусити їх правильно вишикуватися в моделі.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Створено наномодель жіночих грудей (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі