вівторок, 11 листопада 2008 10:34

Створена тканина, що перетворює тепло тіла в електрику

Французькі учені винайшли тканину, що перетворює тепло людського тіла в слабкий електричний струм.

Тканина-електрогенератор складається з нейлону, з яким переплетені нитки двох різних складів. Різниця температури деяких волокон тканини приводить до появи електричного струму, яким можна живити малопотужні електроприлади.

Автор винаходу - компанія Sofileta, що входить до групи п"яти підприємств по розробці нанотехнологій Metis. Ці компанії працюють в Греноблі і безпосередньо пов"язані з французьким Комісаріатом по атомній енергії (CEA).

"Термоелектрика дозволяє зробити по-справжньому автономними електричні системи з низьким споживанням", - відзначає співробітник CEA Шарль Сальві, слова якого наводить газета.

Учені стверджують, що розробка допоможе не тільки заощадити на електриці, але і принести користь екології, оскільки замінить шкідливі для навколишнього середовища елементи живлення. Наприклад, винахід можна вшити в підкладку каски шахтаря, і лампочка на ній працюватиме від тепла голови. Новою тканиною можна забезпечити пульт дистанційного керування, щоб він працював від дотику.

Новинка дозволить живити і складніші системи, як, наприклад, датчики для виявлення місцезнаходження працівників екстрених служб, які можна вмонтувати в спецодяг.

На розробку вже отримано два патенти, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Створена тканина, що перетворює тепло тіла в електрику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі