четвер, 29 травня 2008 19:03

Створена надефективна й безпечна вибухівка

Німецькі хіміки розробили новий тип вибухових речовин, що істотно перевершують традиційні тринітротолуол і гексоген за вибухобезпечністю, кількостю енергії, що виділяється. Крім того, використання таких вибухових речовин призводить до істотно меншого вивільнення токсичних речовин, що забруднюють навколишнє середовище.

Томас Клапотке й Карлос Сабате, співробітники відділення хімії й біохімії Університету Людвіга-Максимілліана в Мюнхені (Німеччина), звернули свою увагу на нещодавно вивчений клас органічних сполук - бістетразоли, запропонували на їхній основі кілька вибухових з"єднань нового покоління, а також розробили технологію їхнього промислового одержання. 1,2 - дітетразолілгідразин і біс (3,4,5 - тріаміно-1,2,4 - тріазолій) - 5,5" - азотетразолат, розглянуті хіміками як заміна традиційним видам вибухівки, відрізняються істотно більшою термічною стабільністю, меншою чутливістю до різких механічних впливів і електричних розрядів, а також тертя. Крім того, збагачені азотом, ці з"єднання менш шкідливі для навколишнього середовища.

Нова високоефективна вибухівка повинна знайти своє застосування тільки в мирних будівництві, геологічних дослідженнях і модельних лабораторних експериментах, повідомляє Газета.Ru.

Зараз ви читаєте новину «Створена надефективна й безпечна вибухівка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі