четвер, 17 липня 2008 16:34

Штучну нирку можна буде носити на собі

Вчені з Університету Каліфорнії (UCLA) і Відділу у справах ветеранів лос-анджелесської системи охорони (VAHS) здоров"я розробили автоматичну переносну штучну нирку (AWAK) - апарат для діалізу, який можна носити на собі, повідомляє Лента.ру.

Ці установи вже підписали ліцензійну угоду з сінгапурською компанією AWAKTechnologiesPte. Ltd. на створення комерційного варіанту моделі, розробленої доцентом UCLA, консультантом VAHS по діалізу Мартіном Робертсом (MartinRoberts) і професором UCLA, консультантом VAHS по нефрології Чи Девідом (David B.n. Lee).

Існуючі діалізні апарати, розроблені в кінці 70-х, - початку 80-х років минулого століття, вельми громіздкі. Пацієнт повинен проходити процедури діалізу кілька разів на тиждень, в проміжку між ними в організмі поступово накопичуються токсини. Це викликає небажані коливання хімічного складу крові. Крім того, використання апаратів, що фільтрують кров, виводить протизгортаючі препарати для профілактики тромбоутворення, що може привести до серйозних ускладнень.

Переносний апарат вільний від цих недоліків - він очищає кров постійно, як справжня нирка. AWAK базується не на гемодіалізі (фільтрації крові), а на перитонеальному діалізі, при якому шлаки і токсини "вимиваються" з крові по градієнту концентрації через черево спеціальною рідиною, що омиває черевну порожнину. Циркуляція цієї рідини і її очищення здійснюються переносною штучною ниркою.

Все це дозволить пацієнтам з апаратом AWAK зберігати активність пересувань під час діалізу при мінімальній кількості побічних ефектів.

Зараз ви читаєте новину «Штучну нирку можна буде носити на собі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі