середа, 30 квітня 2008 14:27

Штучні барвники захищають від раку

Синтетичні харчові барвники часто звинувачують у негативному впливі на організм. Однак Гейл Орнер (Gayle Orner) з інституту Лайнуса Паулінга університету Орегона (Lіnus Paulіng Іnstіtute, США) готова захистити хоча б за деякі з них.

Доведено, що діти, які зловживають цими штучними добавками, страждають від гіперактивності. Однак є в них і позитивні якості, повідомила Орнер на черговому засіданні Американської асоціації наукових досліджень в галузі ракових захворювань (Amerіcan Assocіatіon for Cancer Research).

Токсиколог провела незвичайний дослід: до корму райдужної форелі вона підмішала канцерогени дибензопірен (або афлатоксин), а також додала до них барвники "червоний чарівний" (він же E129) та "індиго-кармін" (він же E132). Райдужна форель часто використовується для моделювання ракових захворювань. Щомісяця одній групі риб видавалися канцерогени з барвниками, іншій - без них.

Після закінчення дев"яти місяців Гейл виявила, що у випадку коли риби харчувалися сумішшю афлатоксину з одним з барвників, у них спостерігалося на 50% менше злоякісних пухлин печінки, ніж у тих, що їли одні канцерогени. А у форелі, що з"їдала суміш корму з дибензопіреном і "червоним чарівним", удвічі рідше зустрічався рак шлунку й на 40% менше були поширені пухлини печінки, Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Штучні барвники захищають від раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі