Синтетичні харчові барвники часто звинувачують у негативному впливі на організм. Однак Гейл Орнер (Gayle Orner) з інституту Лайнуса Паулінга університету Орегона (Lіnus Paulіng Іnstіtute, США) готова захистити хоча б за деякі з них.
Доведено, що діти, які зловживають цими штучними добавками, страждають від гіперактивності. Однак є в них і позитивні якості, повідомила Орнер на черговому засіданні Американської асоціації наукових досліджень в галузі ракових захворювань (Amerіcan Assocіatіon for Cancer Research).
Токсиколог провела незвичайний дослід: до корму райдужної форелі вона підмішала канцерогени дибензопірен (або афлатоксин), а також додала до них барвники "червоний чарівний" (він же E129) та "індиго-кармін" (він же E132). Райдужна форель часто використовується для моделювання ракових захворювань. Щомісяця одній групі риб видавалися канцерогени з барвниками, іншій - без них.
Після закінчення дев"яти місяців Гейл виявила, що у випадку коли риби харчувалися сумішшю афлатоксину з одним з барвників, у них спостерігалося на 50% менше злоякісних пухлин печінки, ніж у тих, що їли одні канцерогени. А у форелі, що з"їдала суміш корму з дибензопіреном і "червоним чарівним", удвічі рідше зустрічався рак шлунку й на 40% менше були поширені пухлини печінки, Освiтнiй портал.
Коментарі