середа, 26 березня 2008 09:19

Статеве розмноження існує 540 мільйонів років

Палеонтологи Каліфорнійського Університету Ріверсайду (Unіversіty of Calіfornіa Rіversіde, США) виявили викопні рештки найдавніших живих істот, які розмножувалися статевим шляхом.

Знахідка була зроблена в австралійській пустелі, що колись була океанським дном. Тварини одержали назву Funіsіa dorothea. Вони жили 540 мільйонів років тому і виглядали як невеликі трубки, прикріплені до дна на мілині. Вони жили багаточисленними колоніями. Під час розмноження яйцеклітини й сперматозоїди викидалися у воду, де й відбувалося запліднення.

Передбачається, що багатоклітинні організми виникли близько 600 мільйонів років тому. Виникнення статевого процесу, що дає можливість комбінувати генетичний матеріал, вважається відповіддю на конкуренцію й появу хижаків. Проте, ознак хижаків там, де жила Funіsіa dorothea, виявлено не було. За словами авторів роботи, приклад Funіsіa dorothea свідчить, що статеве розмноження існувало в ранніх екологічних системах Землі, задовго до появи хижаків, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Статеве розмноження існує 540 мільйонів років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі