вівторок, 19 жовтня 2010 16:33

Стать дитини на 100% залежить від випадкового збігу обставин

Спадкоємець за замовленням
Чи можна запланувати стать майбутньої дитини?
Як і навіщо?

Стать дитини на 100% залежить від випадкового збігу обставин і визначається лише в момент зачаття. У жіночій статевій клітині - яйцеклітині міститься одна статева хромосома Х, а в чоловічій – сперматозоїді, може бути як хромосома Х, так і хромосома Y. Якщо яйцеклітина запліднюється сперматозоїдом, який несе хромосому Х, "вийде" дівчинка, а якщо сперматозоїд, що з'єднується з яйцеклітиною, містить хромосому Y, народиться хлопчик.

Майбутні батьки постійно шукають методи визначення статі, як планованої дитини, так і вже зачатої. Такі способи планування статі, як дотримання спеціальних дієт, слідування фазам місяця, розрахунки днів зачаття за календарем або таблицями, теорії "відновлення крові", особливі пози - фікція, а досягнутий бажаний результат лише випадковість з 50% ймовірностю.

У ХХI ст. існують високотехнологічні надійні методи. Є три науково обґрунтовані і вірогідні методи планування статі, що передбачають використання медичних технологій.

1. Відбір "жіночих" або "чоловічих" сперматозоїдів, тобто клітин із хромосомою Х або Y. Ці сперматозоїди різняться за вагою та розміром. Метод не надійний. Імовірність помилки понад 30%. При відсутності патології у подружжя запліднення здійснюється методом штучної інсемінації - упорскуванні обробленої сперми в порожнину матки. Для досягнення ефекту від проведеного лікування необхідно в середньому 5-10 курсів інсемінації.
2. При безплідді яйцеклітини жінки запліднюють попередньо відібраними за описаною вище технологією "чоловічими" або "жіночими" сперматозоїдами, або проводять "селекцію" уже запліднених клітин "необхідної статі", одержаних у програмах "штучного" запліднення і переносять їх в організм жінки.
3. У тих випадках, коли вагітність наступає самостійно, у період від шести до 12 тижнів визначається "хромосомний паспорт" і відповідно стать майбутньої дитини. З цією метою проводять аналіз ворсин хоріона за допомогою FISH-методу, який дозволяє на ранньому терміні вагітності окрім визначення статі плода виявити генетичні проблеми.

Здебільшого, патологічні стани та синдроми у плода можна виявити за допомогою стандартної тактики ведення вагітної з використанням ультразвукових досліджень (УЗД) у поєднанні з визначенням біохімічних маркерів (аналіз крові). Проте, на жаль, достовірність такої діагностичної програми не більше як 80%.
Єдиний надійний на 100% спосіб діагностики хромосомних аномалій – FISH-метод. Процедура забору матеріалу - зразок ворсин хоріона у вагітної для подальшого аналізу - проводять в амбулаторних умовах під контролем ультразвуку. Жінку вводять у глибокий сон на лічені хвилини. Під час вилучення крихітного зразка ворсин хоріона під контролем УЗД сам плід залишається абсолютно незмінним і недоторканим. Процедура виймання зразка ворсин хоріона в гінекологічній практиці відпрацьована, ризик від проведення цієї маніпуляції у спеціаліста (грають роль як кількість виконаних маніпуляцій, так і досвід роботи в роках) становить менше 1%. Таким чином можливості, які надає цей аналіз, і його цінність несумірні з ризиком. Завдяки "генній дактилоскопії" тепер стало можливим і визначення батьківства на ранніх термінах - шість-сім тижнів вагітності (або інакше два-три тижні затримки менструації).

Але сьогодні фахівці вийшли навіть за межі виявлення патологій/визначення статі на ранніх термінах вагітності та отримали можливість аналізувати ембріон на захворювання і визначати його стать перед імплантацією. Передімплантаційна діагностика стала альтернативою пренатальній діагностиці, оскільки дозволяє "відсіювати" аномальні ембріони, попереджаючи таким чином небажане переривання вагітності. Ця процедура також є фактично єдиним реальним способом вибору статі майбутньої дитини.
Для чого визначають і планують стать майбутньої дитини? У першу чергу для виключення генетичних захворювань, які можуть передатися нащадкам та виявитися фатальними для його здоров'я і життя. Статеві клітини батьків несуть генетичну інформацію і передають її дітям. При пошкодженні певного гена у батька або матері дитина успадковує аномалію. Передімплантаційна діагностика дозволяє виявити захворювання, пов'язані зі статтю. Наприклад, таке важке Х-зчеплене захворювання, як гемофілія, хлопчики успадковують із 50-відсотковою вірогідністю. Дівчата є лише носіями, що не шкодить їх здоров'ю. Саме у таких випадках навіть за наявності ризику необхідно визначити стать майбутньої дитини на максимально ранньому етапі.

Серед показань до застосування передімплантаційної генетичної діагностики поряд з виявленням спадкових захворювань та соціальною селекцією статі важливе місце посідає підбір імунологічно сумісної дитини-донора для старших хворих дітей. Етична сторона цього показання також викликає певні суперечки: на одній чаші терезів питання про те, чи можна використовувати дитину в якості матеріалу, а на другій - порятунок життя рідного брата або сестри цієї дитини.
Одна з цілей визначення статі - соціальні показання, хоча іноді це є приводом для дискусій на морально-етичні теми. Прихильники визначення статі вважають, що завдяки цьому вдається зберегти щонайменше половину всіх незапланованих вагітностей.

Але беззаперечним лишається одне: головна мета репродуктивної медицини - дати здорове життя там, де воно повинно, але не може зародитися природним шляхом і забезпечити його повноцінний розвиток, використовуючи всі новітні досягнення науки.

*Клініка проблем планування сім'ї - підрозділ лікарні компанії "Київміськбуд" - найуспішніша клініка Східної Європи, з лікування безпліддя. Першими в Україні виконали ICSI (ІКСІ - введення одиничного сперматозоїда в цитоплазму яйцеклітини). Спеціалізується на лікуванні найскладніших форм безпліддя, зокрема, через відсутність маткових труб, яєчників або навіть матки. Монополісти у програмах "штучного" запліднення, пов'язаних з чоловічим чинником, наприклад, серйозні порушення сперматогенезу, відсутність сперматозоїдів в еякуляті. У Клініці представлені три лікувально-діагностичні напрямки: оперативна гінекологія, урологія та мамологія, "штучне запліднення", моніторинг вагітних та медико-генетична діагностика.

Клініка проблем планування сім'ї
Червонозоряний просп., 17, шостий поверх
Тел.: (044) 244 77 53, 249 82 01
e-mail: [email protected]
www.icsi.com.ua

Автор статті : Оксана ПОЛІСЬКА
Автор фото: з архіву клініки проблем планування сім'ї
Зараз ви читаєте новину «Стать дитини на 100% залежить від випадкового збігу обставин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі