середа, 14 травня 2008 16:38

Стан зубів впливає на ризик захворювання на рак

В ході масштабного дослідження японські учені встановили статистично значущий зв"язок між втратою зубів і підвищеним ризиком таких захворювань як рак стравоходу, рак голови і шиї, а також рак легенів, повідомляє Лента.ру.

У дослідженні, проведеному співробітниками університету Нагої, взяли участь 5240 пацієнтів з вказаними видами онкологічних захворювань, а також 10 480 здорових добровольців. За підрахунками учених, плачевний стан зубів був пов"язаний із збільшенням ризику раку стравоходу на 136 відсотків, ризику пухлин голови і шиї на 54 відсотки, а раку легенів - на 68 відсотків. Вірогідність розвитку всіх перерахованих захворювань зростала пропорційно числу відсутніх зубів.

Як підкреслюють автори дослідження, ця закономірність зберігалася після обліку таких чинників як вживання алкоголю і куріння. З іншого боку, вона істотно варіювалася залежно від статі і віку досліджуваних. Так, ризик розвитку раку голови і шиї, а також раку стравоходу був виразніший у жінок і пацієнтів молодше 70 років, і менш виражений у чоловіків і немолодих пацієнтів.

Учені не виключають, що пов"язані з втратою зубів хронічні запальні процеси можуть бути одними з безпосередніх причин розвитку злоякісних пухлин. Цілком імовірно також, що відсутність зубів є однією з ознак хворого способу життя. В той же час хвороби зубів і ясен пов"язані з істотними обмеженнями в їжі, що не дозволяє пацієнтам з групи ризику компенсувати ризик небезпечних захворювань за рахунок здорової дієти.

У будь-якому випадку, підкреслюють автори досліджень, гігієна порожнини рота і догляд за зубами грають ключову роль в збереженні здоров"я людини.

Звіт про дослідження буде опублікований в травневому випуску журналу CancerEpidemiology, BiomarkersandPrevention.

Зараз ви читаєте новину «Стан зубів впливає на ризик захворювання на рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі