вівторок, 23 вересня 2008 20:02

Споглядання картин полегшує біль

Група дослідників під керівництвом професора Марини де Томмазо (Marіna de Tommaso) з університету міста Барі (Unіversіty of Barі, Італія) встановила, що гарні картини можуть знижувати біль.

Психологам давно відомо позитивний вплив творів мистецтва на пацієнтів. Група італійських вчених спробувала з"ясувати, чи здатне споглядання мальовничих шедеврів полегшити й фізичний біль.

Вчені попросили 12 чоловіків і жінок, що прийняли участь у дослідженні, обрати 20 найпрекрасніших і найогидніших, на їхню думку, робіт з 300 полотен всесвітньо визнаних майстрів - Да Вінчі та Боттічеллі. Потім добровольців попросили сконцентрувати свою увагу на обраних (приємних або відразливих) картинах або на порожньому полотні, у той час як вчені за допомогою короткого лазерного імпульсу викликали хворобливе відчуття поколювання в руках учасників експерименту.

Спостереження вчених показали, що естетичне задоволення знижує реакцію на больовий шок. Самі учасники експеременту згодом зізналися, що відчуття болю приблизно на третину менш інтенсивні при розгляданні картини, що приносить естетичне задоволення, ніж при спогляданні неприємного зображення або порожнього полотна.

Керівник дослідницької групи Марина де Томмасо вважає, що при будівництві лікарень має значення не тільки функціональність будівлі, але й естетичний фактор, - що й було доведено в ході експерименту, повідомляє Вокруг Света

Зараз ви читаєте новину «Споглядання картин полегшує біль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі