пʼятниця, 25 липня 2008 09:09

Соя знижує концентрацію сперми - учені

Соя знижує концентрацію сперми - учені

Американські дослідники виявили, що соєві продукти знижують концентрацію сперми. Передбачається, що цей ефект пов"язаний з речовинами ізофлавінами, що містяться в сої і мають естрогеноподібну дію.

Дослідники з Гарвардської школи громадського здоров"я в Бостоні, штат Массачусетс, вивчили споживання 15 основних соєвих продуктів 99 чоловіками, які звернулися в клініку безпліддя з 2000 по 2006 рік. Для кожного продукту учені розрахували стандартну порцію за певним вмістом ізофлавінів. За наслідками опитування учасників розділили на чотири групи відповідно до споживання сої і ізофлавінів. Середнє споживання цих продуктів в групі найбільших "любителів сої" склало півпорції в день (близько 60 г тофу або півстакана соєвого молока).

Після внесення поправок на такі чинники, як вік, індекс маси тіла, час стриманості перед здачею аналізу, вживання алкоголю, нікотину і кофеїну, розрахунки показали, що у споживачів найбільшої кількості ізофлавінів сперма містить в середньому на 41 мільйон сперматозоїдів у мілілітрі менше, ніж у тих, хто не вживає соєві продукти. Нормальний вміст сперматозоїдів - 80-120 мільйонів в міллілітрі сперми.

Виявилося також, що найбільш чутлива до споживання сої сперма чоловіків з надмірною вагою.

Хоча чіткий механізм такої дії сої не був досліджений, керівник роботи Хорхе Каварро (JorgeChavarro) припустив, що воно пов"язане саме з ізофлавінами - даідзєїном, геністєїном і гліцитєїном, які володіють дією, схожою з жіночими статевими гормонами - естрогеном. За його словами, цей ефект може бути більш виражений у повних чоловіків через те, що жирова тканина сама виробляє деяку кількість естрогену, дія якого додається до дії ізофлавінів, повідомляє Медицинский портал

Зараз ви читаєте новину «Соя знижує концентрацію сперми - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі