вівторок, 15 лютого 2011 12:15

Сонячна обсерваторія зафіксувала унікальне оптичне явище (ФОТО)

Фахівці з атмосферної оптики Ліс Коулі і Роберт Грінлер розшифрували дані, отримані при старті сонячної обсерваторії НАСА Solar Dynamics Observatory (SDO).

SDO запустили 11 лютого 2010 року. Вже за два місяці вчені представили зроблені її приладами тестові знімки Сонця. Не пов'язану з фізикою світила корисну інформацію апарат, як з'ясувалося, почав збирати набагато раніше.

Глядачам, які зібралися неподалік від космодрому на мисі Канаверал, пощастило зняти на відео не тільки успішний старт ракети-носія Atlas V, яка вивела SDO в космос, але і порівняно рідкісне атмосферне явище - паргелій, тобто "помилкове Сонце". Останній зазвичай можна побачити ліворуч і праворуч від ранкового Сонця. Він утворюється в результаті заломлення випромінювання в перистих хмарах - тобто у пласких кристаликах льоду, які ширяють в атмосфері.

Але найцікавіше сталося за кілька секунд після старту, коли ракета піднялася в небо. Ударні хвилі порушили розташування кристалів, і паргелій зник.

Руйнування паргелія дослідники пояснили швидко. Проте над моделюванням іншого ефекту впливу ударних хвиль їм довелося потрудитися.

"Поряд з Atlas V з'явилася яскрава біла вертикальна смуга, яка супроводжувала ракету. Нічого подібного ми раніше не бачили", - розповів Коулі.

Розрахунки показали, що така смуга була лише частиною набагато більшого овалу, який міг би з'явитися в небі в ідеальному випадку.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Сонячна обсерваторія зафіксувала унікальне оптичне явище (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі