середа, 07 травня 2008 13:09

Шоколад дуже корисний під час вагітності

Якщо не відмовляти собі в шоколаді під час вагітності, можна понизити ризик розвитку такого серйозного ускладнення, як преекслампсія. Шоколад, особливо чорний, містить багато речовин під назвою тіоброміди, що стимулюють роботу серця, розслабляють гладку мускулатуру і розширюють кров"яні судини. Його використовували для лікування болю в грудній клітці, підвищеного артеріального тиску і потовщення стінки артерій.

Преекслампсія характеризується скачками артеріального тиску і наявністю білка в сечі. Учені вважають, що у цього патологічного стану є багато спільного із захворюваннями серця. Тому учені порахували, що, якщо шоколад позитивно впливає на стан серцево-судинної системи, його можна використовувати і для профілактики преекслампсії. У дослідженні взяли участь 2291 жінок, що народили по одній дитині. Їх попросили повідомити, скільки вони з"їдали шоколаду в першому і третьому триместрі вагітності. Також учені визначали рівень тіобромідів в пупковій крові новонароджених.

У жінок, які їли шоколаду більше за інших і у яких концентрація тіобромідів у пуповинній крові була максимальною, рідше за інших відзначали ускладнення вагітності. У жінок, які з"їдали по 5 або більше шматочків шоколаду кожного тижня в третьому триместрі вагітності, ризик розвитку преекслампсії був на 40% менше, ніж у жінок, які їли шоколад менше 1 разу на тиждень. Аналогічний, але слабкіший (19%) зв"язок був виявлений щодо першого триместра вагітності. Тіоброміди покращують кровообіг між матір"ю і плодом через плаценту.

Преекслампсія є серйозним ускладненням вагітності, і те, що шоколад знижує ризик її виникнення, потребує підтвердження в масштабніших дослідженнях, повідомляє Здоров"я України.

Зараз ви читаєте новину «Шоколад дуже корисний під час вагітності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі