субота, 22 грудня 2018 09:12

Сьогодні Ганни: як краще провести цей день

Сьогодні Ганни: як краще провести цей день
У давнину в народі свято називали "народинами сонця": ценайкоротший день року. Фото:osoblyva.com

22 грудня в Україні відзначають Ганни або Анни. В народі свято називали "народинами сонця": це найкоротший день року. На це свято припадає зимове сонцестояння, після чого воно "повертає на літо, а зима на мороз".

Існує приповідка: "У день Анни світловий день додається на горобиний крок". Був такий звичай: дзвонареві, який сповіщав про народження сонця, давали 24 срібняки. За те, що оголошував улітку "повернення сонця на зиму" - змушували добу відсидіти у в'язниці.

Біблія цей день пов'язує з непорочним зачаттям праведною Ганною дочки Марії - Матері Ісуса Христа. Діва Марія народилася в Назареті. Батьками Її були праведні Ганна та її чоловік Йоаким. Вони прожили разом понад 50 років, але не мали дітей. У розпачі Йоаким подався у пустелю і там 40 днів постився, плакав і молився, щоб Бог подарував йому на щастя дитину. Молилася й Ганна. І незабаром явився їй Архангел Гавриїл і сказав, що зачне вона преблагословенну дочку Марію, через Котру буде дароване спасіння усьому світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно обирати подарунок на Новий Рік

За давнини це свято особливо шанували вагітні жінки, яким протягом дня заборонялося братися за будь-яку роботу. У день святої Ганни на Закарпатті дівчата й молодиці, в яких часто боліла голова, не пряли.

Цього дня дівчата збиралися на свої сходки, щоб узгодити, як будуть святкуватися різдвяні свята. Обирали "отаманшу" — старшу дівчину, яка організовувала дівочі збори і керувала громадськими справами. Діяло неписане правило: могла приходити сюди та дівчина, яка вміла вишивати, шити, прясти. Спостерігали, чи не лінується вона, чи володіє секретами рукодільництва. Якщо так, то можна йти на досвітки та вечорниці.

На Ганни, крім узгодження святкувань, виготовляли різдвяні прикраси — "павуків" та "їжаків" з соломи.

З цього дня починали готуватися до свят і жінки: білили та прибирали оселі, краще підгодовували свиней, щоб мати свіжину до Різдва.

На Буковині вважали, що з цього дня починається рік. У цей час, як правило, вже встановлювалась зимова дорога, тому говорили: "На Ганьки сідай в санки", "Анна зиму зрушила".

Дня Ганни стосується ряд спостережень, пов'язаних із бджільництвом: "Починають бджоли мед їсти","Ходять у погріб до бджіл, щоб добре роїлись". Пасічники заходили до вуликів і зверталися з молитвою до Господа, щоб зачинався білий і жовтий віск та густий мед.

Народні прикмети:

Після Ганни сонце повертає на літо, а зима — на мороз.

Казала Ганна, що надія марна.

Ясне сонце — на Новий рік буде сильний мороз, якщо хмарно, на деревах іній — під Новий рік буде відлига.

Яка Ганна до полудня, така зима до кінця грудня.

Яка Ганна до ніченьки, така зима до весноньки.

Коли іній вкриває дерева, то це передвісник хорошого врожаю.

Коли йде дощ - вся весна буде дощовою.

Тихий і безвітряний день - на врожай садовини.

День пам'яті апостола Андрія Первозванного відзначають 13 грудня православні християни. У народі це свято називається Калита. Цього дня молодь влаштовує гуляння, а незаміжні дівчата в ніч на Андрія ворожать на судженого.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Ганни: як краще провести цей день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі