середа, 11 червня 2008 15:07

Щоденне чищення зубів може викликати серйозну хворобу серця

Американські фахівці з медичного центру Кароліни заявили про те, що щоденне чищення зубів призводить до проникнення в кров великого числа бактерій, деякі з яких можуть викликати серйозну хворобу серця - інфекційний ендокардит.

Медики обстежували 290 пацієнтів стоматологів, кожен з яких пройшов одну з трьох процедур - звичайне чищення зубів, видалення зуба з попереднім введенням антибіотика і видалення зуба з прийомом плацебо.

Після процедури у всіх учасників експерименту були взяті проби для визначення кількості бактерій в крові, які пов"язані з інфекційним ендокардитом, до процедури, під час і після неї.

У результаті, частіше небезпечні бактерії виявляли в крові тих випробовуваних, у яких видалили зуби. Проте число бактерій в крові у тих, хто просто чистив зуби, також опинилося значно вище очікуваного. Так, бактерії, пов"язані з ендокардитом були виявлені у 23% тих, хто чистив зуби, у 33% серед тих, у кого був видалений зуб і хто приймав антибіотики, і у 60% серед тих, у кого видалили зуб з прийомом плацебо.

"Це означає, що бактерії потрапляють в кров сотні разів на рік, не тільки при чищенні зубів, але і під час жування їжі", - заявив провідний автор дослідження Пітер Локхарт з медичного центру Кароліни, додаючи при цьому, що хоча вірогідність проникнення бактерій в результаті чищення зубів нижче, але оскільки це повсякденна процедура, то вона представляє більший ризик для розвитку інфекційного ендокардиту.

У той же час учений відзначив, що припинення догляду за порожниною рота може бути значно небезпечнішим для здоров"я. Він додав, що в порожнині рота людини мешкає більше видів бактерій, ніж у будь-якій іншій частині тіла, деякі з них можуть викликати інфекційний ендокардит, повідомляє КорреспонденТ

Зараз ви читаєте новину «Щоденне чищення зубів може викликати серйозну хворобу серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі